Mooie excursie bij warm weer
Op zaterdag 20 juli werd op het Blommenpaad een mooie excursie gegeven door Freek Nijland en Teike van Minnen. Het was om 10:30 uur al ongelofelijk warm; desondanks vlogen er veel mooie insecten.
De moerasandoorn (Stachys palustris) was een van de tientallen planten die prachtig stond te bloeien. Dit is een belangrijke, meerjarige nectarplant die belangrijk is voor heel veel insecten. Daarom is hij ook door ons daar ingezaaid.
Samenstelling van de werkgroep
De werkgroep Levende Bermen bestaat uit Freek Nijland, Teike van Minnen, Karel van der Linden, Pieter Woudstra, Fokko Winterwerp, Willem Molenaar, Jelmer van Belle en Elske Zoer.
Doneer voor deze projecten
Wil je ons helpen deze projecten voort te zetten? Scan dan de QR code of open de link!
Dit is een betaalverzoek voor bijdrage Levende Bermen van € 5,00. Het bedrag mag je zelf nog veranderen. Dank je wel! Scan de code met de Camera App op je telefoon. Wij zijn een ANBI geregistreerde stichting, dus giften zijn af te trekken van de belastingen.
Deze QR-code is geldig tot 29 juni 2025.
https://betaalverzoek.rabobank.nl/betaalverzoek/?id=yLNgYAl5Qmau6DojugOT6g
Vlinderberm
In 1989 is door de Wielenwerkgroep, gevestigd in de Trynwâlden, begonnen met het project ‘Vlinderberm’, een ca 2,5 km lange berm aan weerszijden van het fietspad langs de Canterlandseweg tussen Gytsjerk en Miedum. Het is een samenwerkingsproject met de gemeenten Leeuwarden en Tysterksteradiel gericht op insectenvriendelijk beheer van de berm. ‘Gefaseerd’ maaibeheer zorgt ervoor dat het gehele jaar door een deel van de vegetatie ongemaaid blijft waardoor insecten en met name vlinders hun levenscyclus kunnen voltooien. De Stichting Cultuur en Landschap Trynwâlden heeft met beide gemeenten een samenwerkingsovereenkomst. Beide gemeenten verstrekken jaarlijks een opdracht aan de Stichting voor uitvoering van een insectenvriendelijk beheer van de Vlinderberm. Dat omvat de uitvoering van gefaseerd maaibeheer, contacten met Wetterkip Fryslân over het hekkelen en met beide gemeenten over de beplantingen. Jaarlijks worden de beheerskosten door de Stichting gefactureerd bij beide gemeenten. Publieksinformatie en verwerving draagvlak is de verantwoordelijkheid van de Stichting en is geen onderdeel van de overeenkomst.
In 2022 is de Wielenwerkgroep opgeheven en is het project Vlinderberm gecontinueerd door de Stichting Cultuur en Landschap Trynwâlden. Dat betekent dat onze Stichting, gedragen door de gemeenschap, langs het fietspad van Gytsjerk naar Lekkum ca. 6 km berm insectenvriendelijk beheert.
Blommenpaad
Het 5 kilometer lange menpaad tussen Gytsjerk en Oentsjerk is omgetoverd tot een Blom-menpaad. Deze woordspeling in Frysk / Nederlands slaat op de aanleg van een bloemenberm en de aanplant van struikjes. Daarmee bereiken we een veel beter leefklimaat voor insecten en een grotere recreatieve belevingswaarde van het pad.
Het project levert een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in de Trynwâlden. In het bijzonder voor het open gebied tussen Gytsjerk en Oentsjerk. Uit wereldwijd onderzoek is gebleken dat het erg slecht gesteld is met de insectenstand. Dat geldt ook hier plaatselijk. Dit heeft grote gevolgen voor de natuur, zoals een afname van het aantal vogels en zoogdieren, maar ook voor de bestuiving van bloemen en gewassen, waarbij insecten een belangrijke rol spelen.
De werkgroep die hiervoor is opgericht heeft een projectplan gemaakt. Dorpsbelang Oentsjerk heeft in afstemming met Dorpsbelang Gytsjerk hiervoor een subsidie van € 10.270 gekregen van de provincie Fryslân. Dit bedrag is later overgedragen aan de Stichting Cultuur en Landschap Trynwâlden, waaronder de werkgroep nu werkzaam is. Het pad, dat oorspronkelijk bedoeld was voor menners en ruiters, is ook erg populair bij wandelaars, hondenbezitters, mountainbikers en hardlopers. Er kan daarom inmiddels worden gesproken van een recreatiepad. Dat wordt versterkt wanneer gebruikers straks kunnen genieten van de bloemrijke bermen, met veel vlinders en andere insecten.