Het Blommenpaad is het eerste project van de Stichting Cultuur en Landschap Trynwâlden. Onder de naam ‘Wjukkelje oer it Blommenpaad’ is een werkgroep begonnen met aanleggen van een insectenvriendelijke bloemenberm langs het recreatiepad grenzend aan Gytsjerk en Oentsjerk.
De Trynwâlden vormen een streek in de gemeente Tytsjerksteradiel ten noordoosten van Leeuwarden. Het is een lommerrijk gebied tussen waardevolle natuurgebieden. Op de hotspotkaart insectennetwerk zijn in de Trynwâlden echter ook veel ‘witte vlekken’ te zien, met een zeer beperkte biodiversiteit. Intensieve landbouw in het gebied is hier mede debet aan.
De naam Blommenpaad is een samentrekking van menpaad en blommen, aangezien we bloemen aan het menpad toevoegen.
Het 5 kilometer lange pad, waar het project Wjukkelje oer it Blommenpaad op is gericht, ligt direct aan de Noordwestelijke rand van Gytsjerk en Oentsjerk. Het pad is door de weilanden aangelegd en was in eerste instantie bedoeld als ruiter-menpad ten behoeve van de Paardensportvereniging Trynwâlden en IPC-dier. Het pad – dat eigendom is van de gemeente Tytsjerksteradiel – heeft echter een veel bredere recreatieve functie gekregen. Het wordt nu veelvuldig gebruikt door wandelaars, hondenbezitters, mountainbikers, hardlopers en uiteraard ruiters. Er kan kortom worden gesproken van een recreatiepad. Het recreatiepad grenst voor een belangrijk deel aan landerijen die behoren bij de voormalige, internationaal bekende, Praktijkschool (PTC+) in Oentsjerk. De gebouwen van PTC+ en de bijbehorende landerijen zijn sinds enige jaren in bezit van zuivelconcern A-ware. De landerijen vormen nu nog een ‘witte vlek’ in de Trynwâlden voor wat betreft de biodiversiteit. We zijn in overleg gegaan met A-ware en zij willen meewerken aan meer biodiversiteit door aan te sluiten bij ons project. Hoe dat precies vorm gaat krijgen is nog niet bekend. Er worden al wel zonnebloemen ingezaaid rondom het maïsveld.
Het pad en de (ruime) bermen worden momenteel op een manier beheerd -door middel van ‘klepelen’ – die de biodiversiteit vermindert. Dit gebeurt in opdracht van de gemeente Tytsjerksteradiel. Een nulmeting wordt voorafgaand aan het project uitgevoerd.
In ecologische zin kunnen er door middel van de bloemenberm langs het recreatiepad interessante verbindingen worden gelegd tussen (potentieel) waardevolle percelen en natuurstroken die nu geïsoleerd liggen. Het recreatiepad grenst bijvoorbeeld direct aan de eerder genoemde Vlinderberm langs de Canterlandseweg en ook aan een broedgebied voor vogels van Staatsbosbeheer. Daarnaast heeft zorgboerderij Moai Seldsum aan de Sanjesreed – die deel uitmaakt van het pad – een strook van 2 meter weiland ingezaaid met bloemenzaad.
Hier komt nog bij dat het recreatiepad in het hart ligt van het gebied Oentsjerk-Gytsjerk dat door de Vogelbescherming Nederland en SOVON Vogelonderzoek is uitgeroepen tot ‘Important Bird Area’, mede vanwege de ligging vlakbij Natura 2000-gebied Groote Wielen. Ook kan in dit verband worden gewezen op de landgoederen en aanpalende bossen van It Fryske Gea in de Trynwâlden, die grenzen aan een aftakking van het pad.
Als uitvoerder van het project werkt de Stichting Cultuur & Landschap Trynwâlden nauw samen met de gemeente Tytsjerksteradiel, Groenkerk, de Wielenwerkgroep en lokale loonbedrijven.
Volg het Blommenpaad op Facebook.